Krølleunivers Topbanner DK Smal
Krølleunivers 1440X550

Kom godt i gang med curly girl metoden med fem simple steps

Dit hår er en del af dit visitkort udadtil. Og der er kun én ting, som er mere træls end en dårlig hårdag: Mange af dem! Selvom du prøver det ene ”gode råd” af efter det andet, er der ingen garanti for, at der er noget, som kan redde høstakken på dit hoved. Eller frelse dig fra kruset hår på en regnvejrsdag.

Uanset om dit hår er naturligt bølget eller storkrøllet, kan du komme langt med curly girl metoden. Både i forhold til at fremhæve dine krøller, forbedre hårets udseende og mindske krus i håret.

Hvad er curly girl metoden?

Curly girl metoden er en måde at gå til sin hårplejerutine på. Metoden indeholder særlige teknikker, som hjælper dig til at få det allerbedste ud af dit naturkrøl.

Metoden kan ikke fremtvinge krøller, som ikke allerede er naturligt i dit hår. Men uanset om du har krøller eller ej, er curly girl metoden en mild måde at gå til din hårplejerutine på.

Helt grundlæggende handler tilgangen om, at du skal undgå silikone, sulfater, udtørrende alkoholer, mineralske olier, hårbørstning og høj varme i din hårpleje. Det kan lyde uoverskueligt, men når du først har fået principperne ind under huden, er det mere ligetil.

Og bare rolig… NORMAL guider dig gennem metoden step for step. Vi har samlet de bedste tips og tricks, så du nemt kan komme i gang.

Under hvert af de fem steps har vi samlet nogle af de produkter, som du kan bruge til curly girl metoden. Du kan naturligvis finde alle produkterne i NORMAL.

Før Amalie
Efter Amalie

Her er en step by step video til dig, der har fald og bløde krøller.
Har du mellem krøl og store, bløde krøller?
Eller meget krøl og mange, små krøller?

Step 0: Dybderensende vask

Ja okay: Vi lovede jo egentligt, at der kun var fem steps. Men dette step skal du kun igennem én eneste gang. Det er nemlig en slags nulstilling af dit hår, så det er klar til, at du fremover bruger curly girl metoden.

Til den dybderensende vask skal du bruge en shampoo med skarpt sulfat (SLS), men uden silikone og mineralske olier. Sulfatet sørger for, at du får vasket de sidste silikonerester ud af håret, så det er helt klar til at få gavn af den nye pleje. Sulfat er nemlig det eneste, der kan vaske ikke-vandopløselig silikone ud af håret. Derfor er dette step nødvendigt for at komme i gang med metoden. Hvis silikonen ikke vaskes væk, vil den blokere for, at plejeprodukterne kan trænge ind i håret.

TIP: Step 0 kan også bruges til at "nulstille" håret. Det kan være nødvendigt at nulstille håret, hvis man oplever "build up", der er en ophobning af plejeprodukter i hår og hovedbund. "Build up" får håret til at fremstå tungt, fedtet og glansløst.

Step 1: Hårvask med rensebalsam

Første step er hårvasken. Det kan virke drastisk at skille sig af med sin shampoo og bruge rensebalsam i stedet. En rensebalsam skummer nemlig ikke. Men håret bliver rent. Også selvom det kan kræve lidt tilvænning.

En rensebalsam, eller en cleansing conditioner, er skånsom for håret. Selvom en balsam normalvis kun skal fordeles i hårets længder, skal en rensebalsam masseres godt ned i hovedbunden. Faktisk skal den masseres rundt i hovedbunden i 1-3 minutter. Derefter skal den skylles godt ud af håret. Vask håret to gange, hvis du vil være sikker på, at al snavs og rester af stylingprodukt bliver skyllet ud.

Hvis ikke du kan forlige dig med at bruge rensebalsam, kan du bruge en low-poo shampoo, som er shampoo uden sulfat.

TIP: Oplever du, at dit hår fedter? Så skal du bruge mere produkt og massere hovedbunden i længere tid. Det kan nemlig være, at du ikke kommer helt i bund. Hvis du har brug for en hjælpende hånd, kan du bruge en shampoobørste.

Step 2: Ekstra plejende hårkur

Efter hårvasken kan du give dit hår ekstra pleje. Når håret er vasket rent, er hårstrået åbent og klar til at modtage pleje. Hvis dit hår er sundt og velplejet, kan du nøjes med at bruge hårkur en gang imellem. Men hvis dit hår er skadet, har det godt af den ekstra pleje. Og så er det en god ide at inkludere dette step som en fast del af din vaskerutine. Særligt krøllet hår er mere tørt fra naturens side og har ofte brug for mere pleje end glat hår har. Sørg for at finde ud af om dit hår mangler protein eller fugt – så kan du målrette din hårkur efter dit behov. Et hår, der mangler fugt, vil være tørt og trist. Og et hår, der mangler protein, vil oftest knække, være skadet og trænge til at blive genopbygget.

Din hårkur skal virke et par minutter, før du skyller den ud. Ellers følg brugsanvisningerne bag på produktet – nogle produkter giver den bedste effekt, hvis de får lov at sidde længere tid i håret.

TIP: Brug en bredtandet kam i badet for at fordele hårkuren i håret.

Step 3: Balsam til pleje og forsegling

Når håret er blevet vasket og har fået den nødvendige pleje, er det tid til at lukke hårstrået igen, så det er beskyttet frem til næste vask. Det gør du bedst med en balsam, som bruges til at forsegle hårstråene. Og så tilføjer balsam også en masse fugt, modvirker krus og efterlader håret glansfuldt.

Balsammen skal sidde i 1-2 minutter, inden du skyller den ud.

Step 4: Leave-in balsam spray - den ultimative fugtbooster

Når du er trådt ud af badet – efter at have vasket, plejet og næret håret – kan du med fordel bruge en leave-in balsamspray. Som navnet antyder, skal produktet blot sprayes i og ikke vaskes ud igen.

En balsamspray booster håret med ekstra fugt og hjælper til at fremhæve dine krøller endnu mere.

TIP: Balsamspray kan også bruges mellem hårvaske for at friske håret op. Så skal du blot fugte håret med en smule vand, spraye produktet i og kramme det ind i håret med hænderne: Det hjælper til at aktivere krøllerne igen.

Step 5: Styling af krøllerne

Når du skal have styr på lokkerne – og når du skal have det allerbedste ud af dine krøller – bør du bruge et stylingprodukt.

Der er et væld af muligheder: Geleer, mousser og krøllecremer. Det er meget individuelt, hvad man er til. Derfor er det bedste råd til dig, at du prøver dig frem for at finde ud af, hvad der passer bedst til dig og dit hår. Ens for alle produkter er dog, at du bør komme produktet i helt vådt hår.

Når du har krammet produktet i håret, kan du pakke håret ind i et bomuldsklæde eller mikrofiberhåndklæde. Så kan det værste vand dryppe af håret. Herefter kan du lade håret lufttørre eller tørre det med en diffuser på lav varme. Gel og mousse giver som regel et stærkt hold. Olie kan bruges i både vådt eller tørt hår og giver fugt og glans. Creme giver flotte og bløde krøller og bruges i vådt hår.

Men hvad går curly girl metoden så egentligt ud på?

Når du anvender curly girl metoden, skal du allerførst sikre dig, at alle dine produkter lever op til metodens krav til indhold. Gør de ikke det, får du ikke det ultimative udbytte af metoden.

Du skal undgå produkter, der indeholder:

  • sulfater, som primært findes i shampoo
  • silikone, som lægger sig som en falsk hinde om håret
  • alkoholer, som udtørrer håret
  • mineralske olier og voks, da disse ingredienser kun kan vaskes ud med sulfatholdig shampoo.

Derudover kan du roligt pakke din hårbørste væk. En bredtandet kam er bedre til at separere krøllerne og skader ikke håret på samme måde, som en børste gør.

Brug et mikrofiberhåndklæde eller en bomuldst-shirt, når du skal tørre dit hår. Almindelige frottehåndklæder slider på håret og fremprovokerer krus.

Vil du skåne krøllerne yderligere? Så kan du sove på en silkepude eller tage en satinhætte på, når du skal sove.

TIP: Nogle stylingprodukter kan gøre dine krøller stive. Hvis du krammer krøllerne, når håret er tørt, kan du ”scrunch out the crunch” - så bliver krøllerne lækre og bløde igen.

Før Annekatrine
Efter Annekatrine

Test: Hvordan optager mit hår bedst produkter?

  1. Klip et hårstrå af
  2. Rens hårstrået med opvaskemiddel eller en shampoo, som ikke indeholder silikone, men har SLS (sodium laureth sulfate) på ingredienslisten
  3. Lad hårstrået tørre på et stykke køkkenrulle
  4. Fyld et stort, gennemsigtigt glas med lunkent vand. Prik herefter hårstrået ned i vandet, så det hele er under overfladen
  5. Vent i 3-5 minutter.Hvis håret ligger i overfladen


Hvis dit hårstrå ligger i overfladen af vandet, er dit hår lidt porøst. Det betyder, at dit hår er lukket og derfor har svært ved at tage fugt ind – og dermed også svært ved at slippe fugten igen. Måske oplever du, at dit hår er længe om at tørre, når du har vasket det.

Hvad skal jeg så gøre?

Når du plejer dit hår, er det en god ide at bruge varme. Det gør du bedst ved at vikle en pose eller en badehætte om håret, når du har hårmaske i håret. Du kan tilføre endnu mere varme, hvis du vikler et håndklæde uden om plastikken. Du kan også fugte et håndklæde og varme det i mikroovnen og derefter vikle det om håret.


Hvis håret ligger i midten


Hvis dit hårstrå ligger i midten af glasset, er dit hår medium porøst. Det betyder, at håret har let ved at blive fugtet og at slippe af med fugten igen.

Hvad skal jeg så gøre?

Forsæt med at tilføre produkt og pleje til dit hår, som du plejer.


Hvis håret ligger i bunden


Hvis dit hår ligger i bunden af glasset, er det meget porøst. Det betyder, at håret meget let bliver fugtet, men at det også nemt slipper fugten igen.

Hvad skal jeg så gøre?

Brug varmt eller lunkent vand, når du vasker dit hår. Når du skyller din balsam ud, skal du derimod bruge koldt vand. Så hjælper du håret til at lukke sig om fugten, så den ikke forlader håret igen.

Du skal være opmærksom på, at dit hår hurtigt bliver udtørret af varme, hvis du tørrer dit hår med hårtørrer. Derfor er det en god ide at lade håret lufttørre.

 

Step by step til dig med mellem krøl og store, bløde krøller.

 

Step by step til dig med meget krøl og mange, små krøller.

Test: Er mit hår i balance?

Inden du kan komme i gang med curly girl metoden, skal du finde ud af, om dit hår er i balance. Når håret er i balance, er det nemmere at håndtere, og det ser både sundere og flottere ud. Hvis dit hår ikke er i balance, mangler det enten protein eller fugt.

-> Tag testen her -<

Sådan laver du en risvask

Når du vil lave en risvask, skal du først lave risvand. Det gør du nemmest ved at blande ris og vand i forholdet 1:4. Lad risene udbløde i vandet i 30 minutter og si derefter risene fra.

Vask først dit hår med rensebalsam, som du plejer. Sørg for at skylle rensebalsammen godt ud med rent vand fra bruseren. Nu skal du hælde risvandet ud i hele håret. Masser risvandet godt ned i hovedbunden og lad det sidde i 20 minutter, inden du skyller det ud.

Kan dit hår strækkes en smule uden at knække? Og holder det generelt stylingen og ser sundt ud uden for mange spaltede spidser? Så er dit hår i balance.

Her skal du ikke gøre noget anderledes, end du plejer.

Kan dit hår næsten ikke strækkes, før det knækker? Og føles dit hår generelt tørt og stift? Så har dit hår for meget protein.
Løsningen er her at tilføje dit hår fugt. En god måde at tilføje håret en masse fugt er ved at bruge en hårmaske og bruge leave-in conditioner foam eller spray.

Før Denice
Efter Denice
Krølleguide V1 Bundbanner Almond